Μετάφραση

Πληροφορίες

{{Δημοσίευση: Κυριακάτικη "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", Περιοδικό "ΕΨΙΛΟΝ", Ειδική έκδοση "Gourmet", τεύχος 26, 13 Νοεμβρίου 2005, της Αγλαΐας ΚΡΕΜΕΖΗ, Φωτ. Κ.Μωραΐτης:
ΟΙ  "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ  ΤΟΥ  ΛΑΥΡΙΟΥ"
Είναι λίγα τα Ελληνικά καταστήματα τροφίμων με παράδοση που περνάνε από πατέρα σε γιο και συνεχίζουν με την ίδια φροντίδα και μεράκι να φτιάχνουν ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά προϊόντα.
Ένα από αυτά τα ελάχιστα μαγαζιά είναι και του Νίτη στο Λαύριο.
Από την εποχή των γιαγιάδων μας, τότε που έφτανε κανείς στο Λαύριο έπειτα από μακρύ ταξίδι με το σιδηρόδρομο, το ζαχαροπλαστείο του Νίτη ήταν ονομαστό για τους "εργολάβους" του.
Το πλούσιο αυτό κέικ-μπισκότο, που γίνεται από αλεσμένα αμύγδαλα. ασπράδια αβγών και ζάχαρη, το επινόησαν οι Γάλλοι και το ονόμασαν financier (οικονομολόγο).
Το πως και γιατί οι αμυγδαλάτοι "οικονομολόγοι" έγιναν "εργολάβοι" όταν μετανάστευσαν στη χώρα μας, παραμένει μυστήριο. Το σίγουρο είναι ότι το παλιό Λαυριώτικο ζαχαροπλαστείο πήρε τη σωστή συνταγή, ίσως από κάποιους καλοφαγάδες Γάλλους που στις αρχές του 20ου αιώνα εκμεταλλεύονταν τα ορυχεία κι έτσι οι "εργολάβοι" τους είναι μέχρι σήμερα αξεπέραστοι !!!
(Νίτης, Πλειώνη 17, Λαύριο, τηλ. 22920-25232}}.

Από σχόλιο πελάτη: "141 χρόνια ...γλυκαίνει τους κατοίκους του ιστορικού Λαυρίου και όχι μόνο..."


22920-25232
Free WiFi